BBQ Bourbon Whisky-style
I Amerika är BBQ det enda rätta när man talar om biffar eller kyckling.
Denna här såsen är riktigt amerikansk med Bourbon whisky i. Har man inte det hemma går det bra med annan sort också.
Man får ta det man har helt enkelt. Man behöver inte vara orolig för barnen
för alkoholen dunstar bort när man penslar såsen men smaken blir kvar.
Detta behöver du:
4 dl tomatketchup
6 cl bourbon whiskey
1 msk mörk sirap
1 msk fullkorn senap (skånsk typ)
1 msk hackad vitlök
1/2 dlhackad lök
1/2 dlfarinsocker
1 tsk tabascosås
1 tsk Worcestershire sås
1/2 tsk salt
1/4 tsk cayennepeppar
1 msk skalad och riven färsk ingefära eller 2 tsk malen ingefära.
Häll alla ingredienser i en matberedare eller mixer och kör den slät, ca 15 sekunder.
Skrapa ner sidor av skålen med en gummi spatel.
Förvaras i en tätslutande behållare tills den ska användas.
BBQ Cajun
Från Louisiana kommer denna klassiska BBQ sauce
Detta behöver du:
1 lök medelstor finhackad
1 dl tomatpure
1/2 dl vatten
100g smör
4 msk farinsocker
1 msk Paprikapulver
1 tsk Worcestershire Sauce
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
Häll allt i en (Hackman) kastrull koka upp och låt koka på svag värme 10 min.
Ställ i kylen, när den är kall häll den i en skål eller en marineringsbox.
luften och vätskan tränger in i det du vill marinera.
Kött och fågel 2 timmar eller mer i kylen, fisk, skaldjur och grönsaker 1-2 timmar.
Rumstemperera och torka av ytan före grillning.
Salta helst efter grillning annars blir det du grillar torrare.
BBQ sås till kyckling
För dig som gillar grillad kyckling är detta den perfekta varianten.
Detta behöver du:
ingredienser:
4 dl. Äppelvinäger
2 dl. ketchup
70 g Tomatpasta konc
3 msk. Honung
2 tsk. Stark chili pulver
1 msk. Chilisås
2 tsk. Dijonsenap
1 tsk. Cayenne peppar
4 dl. Farinsocker
2 vitlöksklyftor
1 stor lök
1 tsk. salt
Så här gör du:
Häll i Äppelvinägern i en kastrull, pressa eller hacka vitlöken och lägg den i kastrullen.
Finhacka löken tillsammans med de övriga ingredienserna utom honung och farinsocker,koka upp. Rör i farin och honung låt koka upp igen.
Ställ gärna såsen i kylen.
Pensla i slutet av grillningen annars bränns sockret.
Använd gärna en grillpensel med långt skaft
BBQ Miami style
Denna marinad fick jag under en resa i Florida.
En lite "bitigare" smak som du kan förgylla med lite finhackad färsk chili.
Görs med fördel dagen innan den ska användas för att få fram alla smakämnen.
Detta behöver du:
3 dl Ketchup
2 dl Farinsocker
1 dl Olja ( raps eller olivolja)
0,5 dl vatten
2-4 Klyftor finhackad vitlök
1/2 dl chilisås
1/2 finhackad lök
10-15 droppar tabasco
1 krm senap ( som emulgeringsmedel= gör att vatten och olja blandas)
salt och peppar
Ev finhackad chili efter smak.
Rör ihop marinaden, blanda i det som ska marineras och ställ i kylen.
För snabbare marinering passar Vacuvins marineringsbox som suger ut
luften och vätskan tränger in i det du vill marinera.
Kött och fågel 2 timmar eller mer i kylen, fisk, skaldjur och grönsaker 1-2 timmar.
Rumstemperera och torka av ytan före grillning.
Salta helst efter grillning.
BBQ Sauce Asien style
För dig som vill få en lite mer asiatisk touch på grillrätterna passar denna utmärkt!
Görs med fördel dagen innan den ska användas för att få fram alla smakämnen.
Detta behöver du.
2 dl. ketchup
1 dl. farinsocker
1 dl. raps eller olivolja
3 vitlöksklyftor
3 msk. teriyaki marinad ( eller 1 msk äppelvinäger och 2 msk japansk soja)
1 nypa. sambal oelek
3 droppar tabasco
1 tsk. Hoisinsauce (Soja med sesamolja)
1 msk. honung eller sirap
1 tsk färsk riven ingefära ( 2 krm malen ingefära)
Rör ihop marinaden, blanda i det som ska marineras och ställ i kylen.
För snabbare marinering passar marineringsbox som suger ut
luften och vätskan tränger ing i det du vill marinera.
Kött och fågel 2 timmar eller mer i kylen, fisk, skaldjur och grönsaker 1-2 timmar.
Rumstemperera och torka av ytan före grillning.
Salta helst efter grillning.
American BBQ sauce
Detta behöver du:
5 dl ketchup
0,5 dl vatten
0,5 dl äppelvinäger
1 msk. Worcestershire sauce
0,5 dl farinsocker
2 msk. olja
2 msk. paprika
1 tsk. chili pulver
1 tsk. Cayenne
1 tsk. vitlökspulver
1 tsk. lökpulver
Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt sjuda i ca. 10 minuter, på svag värme.
Pensla i slutet av grillningen annars bränns sockret.
Använd gärna en grillpensel med långt skaft
Detta behöver du till en god Engelsk BBQ glaze.
500 g tomatpuré
1 dl. Worschestersauce (engelska sås)
2 ½ dl. olivolja
2 msk. paprika pulver
1 dl. HP sås
6 vitlöksklyftor
2 dl. farinsocker
2 msk. salt
2 dl. vatten
1 kryddmått senap (som emugerin)
Vispa/rör ihop allt utom vitlöken som ska pressas i slutet och rör i den.
Häll glazen i en skål och ställ vid grillen. Du behöver en bra grillpensel gärna med långt skaft när steken eller biffarna nästan är klara penslar du köttet.
OBS Om du penslar i början av grillningen bränns sockret och allt blir svart.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar