måndag 24 mars 2014

10 Bra Grilltips - Perfekt grillning till sommaren 2014

10 Bra Grilltips - Perfekt grillning till sommaren


  1. Salta aldrig före grillning. Salt drar ut saften ur köttet.
  2. Det är först och främst värmen och avståndet från glöden som på verkar grilltiden, tänk där för på:
    • Rengör alltid grillgallret ordentligt innan det används, genom att låta det bli ordentligt varmt.
    • Stora/tjocka bitar grillas högre upp från glöden än tunnare bitar.
    • Höj gallret om värmen är för hög.
    • Frestas inte att grilla maten närmare glöden för att det skall gå fortare. Resultatet blir bara ett hårt, bränt kött på ytan och rått inuti.
  3. Följ anvisningarna vid varje recept.
  4. Använd grilltång när du vänder köttet. Använder du en gaffel är det lätt att du sticker hål på köttet och saften rinner ut och köttet blir torrt. Hamburgare vänder man med grillspade.
  5. Tunna köttstycken skall bara vändas en gång + när du penslat dem på nytt med marinad. 
  6. Vill du att köttbiten skall få ett vackert grillmönster vrider du varje sida ett kvartsvarv efter ca halva grilltiden. 
  7. Låt inte eldslågor slå upp, det gör bara köttet svart, för att bli av med lågorna sprutar du lite vatten med din blomsterflaska eller stänger locket.
  8. Använd T.ex. timjan, rosmarin, ingefära, enbär eller citron och apelsinskal för att få en fräschare touch på köttet.
  9. Prova gärna att använda lite rökflis när du grillar för att få en liten annan smak på köttet. Går utmärkt även till gasolgrillar. Då används ofta en röklåda som placeras i gasolgrillen där rökspånet är placerat.
  10. Grilla aldrig kött som tas direkt från frysen. Låt det som ska grillas vara rumstempererat. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar